Nieuws

Nieuws

Griepprik informatie

Griepvaccinatie

De griepvaccinaties zijn dit jaar al gegeven. 

Als u in aanmerking komt voor de griepvaccinatie heeft u hiervoor een uitnodiging ontvangen. Heeft u geen brief ontvangen en komt u wel in aanmerking of komt u niet in aanmerking en wilt u toch een vaccinatie neem dan telefonisch contact op met de praktijk. 

Voor meer informatie kijk op: Thuisarts.nl en RIVM

 

Pneumokokkenvaccinatie

De pneumokokkenvaccinatie geeft extra bescherming tegen de pneumokokken bacterie. Deze bacterie kan een ernstige longonsteking veroorzaken. Oudere mensen kunnen er sneller en erger ziek door worden, omdat de afweer vaak vermindert is. Vanaf 80 jaar geeft de pneumokokkenprik weinig bescherming. Daarom worden mensen vanaf 80 jaar niet uitgenodigd voor de pneumokokkenprik.

Eind 2023 begin 2024 zullen we de pneumokokkenvaccinaties geven. Patienten die hiervoor in aanmerking komen zullen hiervoor een uitnodiging ontvangen.

Voor meer informatie kijk op: Thuisarts.nl

Overdracht praktijk Bunge

Overdracht praktijk Bunge 01-01-2024

Continuïteit is de kracht van de huisarts.

 

Per 01-01-1994, precies 30 jaar geleden,  ben ik dokter Bunge gestart als praktijk-houdend huisarts op de Homeruslaan.

Het begeleiden van patiënten met kleine en grote vragen heb ik steeds met veel plezier gedaan.  Ik kan me geen leuker beroep voorstellen, dus ik ga nog even door, maar doe wel een stapje terug.

Ik ga een dag in de week minder spreekuur doen en ik draag het praktijk-houderschap over aan een jongere collega.

Met veel enthousiasme kondig ik aan dat dokter ter Horst per 01-01-2024 het praktijkhouderschap van mij overneemt.

Ze is een oude bekende in de praktijk. Zij heeft bij ons het laatste jaar van de huisartsopleiding gedaan, is werkzaam als praktijkmanager en sinds april dit jaar ook als vaste waarnemend huisarts in de praktijk. Velen van jullie hebben haar op deze manier al ontmoet.

Beiden kijken wij met veel enthousiasme en vertrouwen naar de periode die komen gaat.

 

Huisartsenpraktijk Homeruslaan bestaat uit twee huisartsenpraktijken, praktijk Bunge en praktijk Muller. U bent patiënt bij praktijk Bunge.

 

Per 01-01-2024 verandert de ter naamstelling van praktijk Bunge in praktijk ter Horst.

U hoeft niets te doen. De verzekering past het aan.

 

In de praktijk veranderen de spreekuurdagen, maar verder blijft veel hetzelfde.

Dokter ter Horst maandag, dinsdag-ochtend  en vrijdag.

Dokter Bunge woensdag en donderdag.

 

Op deze manier borgen we samen de continuïteit.

 

Hartelijke groeten,

Dokter Bunge & Dokter ter Horst

 

 

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) helpt volwassenen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. Mensen die hiervoor in aanmerking komen krijgen dit voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering.

De focus ligt op drie onderdelen

  • Beweging
  • Voeding
  • Gedragsverandering

En dat leidt tot

  • Betere lichamelijke fitheid
  • Gewichtsverlies
  • Betere kwaliteit van leven

In de stad Utrecht worden drie van de vier erkende GLI’s aangeboden. De GLI’s bestaan uit individuele coachingsgesprekken en groepsbijeenkomsten. Deze worden uitgevoerd door een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Alle zijn gericht op blijvende gedragsverandering en gezondere leefstijl op lange termijn. Klik hieronder voor meer informatie over de verschillende soorten GLI’s.

<iframe style="border: 0;" src=https://www.gliz.org width="350" height="450" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe> 

Schurft (scabies)

Schurft (Scabies) 

Op dit moment zijn er erg veel mensen die klachten hebben door schurft. 

De symptomen van schurft zijn toenemende jeuk. Vooral in de nacht en als het warm is. De jeuk kan over het gehele lichaam voorkomen. Er zijn vaak ook huidafwijkingen zichtbaar. Dit kunnen blaasjes of rode bultjes zijn en soms zie je ook rode streepjes op de plek waar de mijt gangetjes heeft gegraven. 

Schurft kun je behandleen met creme of met tabletten. Daarnaast moet je ook maatregelen nemen, zoals beddengoed en kleding wassen op 60 graden. Het is heel belangrijk dat al je huisgenoten en nauwe contacten zich tegelijkertijd met jou laten behandelen. Ook als ze (nog) geen klachten hebben. Alleen zo voorkom je dat de schurft terugkomt. Duidelijke informatie over de behandeling van schurft met creme of tabletten vind je op de site van het RIVM. 

Voor meer informatie over schurft kunt u kijken op thuisarts.nl.

 

 

Uw Zorg Online

Uw Zorg Online 

Vanaf nu zijn de online diensten van onze praktijk ook via een app beschikbaar: de Uw Zorg online app. Zo kunt u nog makkelijker via uw smartphone of tablet met ons communiceren. Download de Uw Zorg online app in de App Store (iOS) of Google Play (Android). U krijgt hiermee veilig toegang tot uw medicatieoverzicht, u kunt eerder voorgeschreven medicijnen bestellen, online een afspraak maken in de agenda van uw huisarts en een e-Consult starten!

Hulp nodig? Bekijk de gebruikershandleiding en de instructievideo’s over het gebruik van Uw Zorg online via de app en de website.

Om in te kunnen loggen op de App moet u eerst een keer inloggen via het digitaal patiënten dossier op onze website. 

Praktijk informatie

Als u nog geen huisarts in Utrecht heeft en u woont bij ons in de buurt (Utrecht Oost: postcode 358*), dan is het goed om te weten dat wij open zijn voor nieuwe patiënten. We merken tijdens de COVID periode dat mensen schroom hebben om de huisarts te benaderen. Wij hechten echter belang aan laagdrempelig overleg. Twijfel je over je gezondheid? Bel of mail ons dan. Dat kan veilig via een e-consult benaderbaar via het digitaal patiënten dossier.

Gaat u uit de wijk verhuizen, dan kunt u niet bij ons patiënt blijven. Zo waarborgen we onze Missie en Visie die samen is gevat in onze kernwaarden: BEWUST KLEINSCHALIG.

 Onze praktijk is gelegen op de grens  van wijken Oudwijk, Sterrenwijk en Wilhelminapark. Nabij IBB, de Uithof en het Diakonessen ziekenhuis. Naast de vele studenten die in Utrecht studeren, komen onze patiënten dan ook voornamelijk uit deze wijken. Wij kennen de meeste hulpverleners in de buurt, zodat we gericht kunnen verwijzen en u die zorg krijgt die bij u past.

Alle zorg is in de buurt. Een apotheek in de straat, fysio-, mensendieck- of ergotherapie, het beste perifere ziekenhuis van Nederland, de huisartsenpost, de dienstapotheek en diverse psychologen. Alles is bij ons op enkele minuten lopen aanwezig. Wij maken ons hard voor goede samenwerking met andere hulpverleners en proberen in overleg met onze patiënten tot een juiste keuze te komen indien verwijzen nodig is.

 

 

Parkeerbeleid

Op de Homeruslaan wordt regelmatig gecontroleerd of er betaald is voor betaald parkeren. Gelukkig wonen onze meeste patiënten in de buurt en komen te voet of op de fiets.

Er is wel bijna altijd een parkeerplek in de straat. En voor de mensen met een invalide kaart is er ook 1 parkeerplek voor onze ingang.

Alcohol gebruik

Dry January en nu door, 

 

Ruim 80% van de Nederlanders ouder dan 18 jaar drinkt alcohol. De een maar een enkele keer de ander regelmatig. Alcoholgebruik heeft op lange termijn veel risico's . De meest bekende zijn aandoeningen van de lever ( ontsteking, vetopstapeling, cirrose) maar er is ook een verband tussen alcohol gebruik en diverse soorten van kanker (mond, keel, slokdarm, lever, dikke darm, borst). Daarbij valt 32% van de mensen die stopt met alcohol drinken ook nog fors af en 52% voelt zich mentaal beter en slaapt beter. Wil jij ook kijken wat minder of geen alcohol voor jou kan opleveren kijk eens op op Thuisarts.nl, Alles Over Drinken of Alcoholinfo. En je kunt natuurlijk ook altijd met ons bellen als je vragen hebt over stoppen met alcohol. 

Reisvaccinatie nodig?

Als u een reis gaat maken buitens europa, dan kan het zijn dat uw vaccinatie of medicatie moet meenemen. Wilt u weten of dit nodig om veilig opreis te kunnen gaan. Vul dan ons reisvaccinatie formulier in.